Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bősárkány klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bősárkány klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bősárkány klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Bősárkány klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
|
|
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
MI KÖZE MÁRTONNAK A LÚDHOZ ?
Amikor érdemei elismeréseként Szent Mártont,Tours város püspökévé kívánták szentelni, ő egy libaólba menekült a megtiszteltetés elől. Az állatok azonban gágogásukkal elárulták őt,ezért később büntetésül mindet levágatta.
Innen a Márton-napi libaevés szokása, amely az újbor ünnepével is összekapcsolódott.
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
Egy kis ünnepi: Márton Lúdja - boros libapecsenye
Hozzávalók
(4 személyre): 1 db libamell, 2 db comb, 5 dkg gomba, 2-3 db sárgarépa,
1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl. Szt. Márton bora, 3 evokanál olaj, 2
evokanál liszt, rozmaring, fokhagyma, só, feketebors.
Elkészítés: A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró olajban mindkét oldalát átsütjük.
Ezután
megtisztítjuk és felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és
karikákra vágjuk a sárgarépát.
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
|
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon
A
népi kultúrában gazdasági határnapnak számított a nap, a félszilajon,
vagyis a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott
állatok beterelésének hagyományos időpontja volt november 11-e.
Ilyenkor a pásztorok – kezükben vesszővel – végigjárták az állatok
gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak.
A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a
disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a
pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a
malacokat.
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
HALOTTAK NAPJA
Halottak
napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez az ünnep összefügg azzal
a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen
elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak
szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény,
fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat".
A november 2-i halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered.
15 éve | Budai Lászlóné | 0 hozzászólás
Mindenszentek - Halottak napja
A Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.
Az ünnep, és az azt követő halottak napja - egyházi jellegén túl- fokozatosan általános népi megemlékezéssé is vált. Ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit. Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu