Bősárkány: Farsangi népszokások (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 349 fő
  • Képek - 2602 db
  • Videók - 201 db
  • Blogbejegyzések - 583 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 30 db

Üdvözlettel,

Bősárkány klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 349 fő
  • Képek - 2602 db
  • Videók - 201 db
  • Blogbejegyzések - 583 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 30 db

Üdvözlettel,

Bősárkány klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 349 fő
  • Képek - 2602 db
  • Videók - 201 db
  • Blogbejegyzések - 583 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 30 db

Üdvözlettel,

Bősárkány klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Bősárkány klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 349 fő
  • Képek - 2602 db
  • Videók - 201 db
  • Blogbejegyzések - 583 db
  • Fórumtémák - 18 db
  • Linkek - 30 db

Üdvözlettel,

Bősárkány klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Farsangi népszokások

Ezt a témát Budai Lászlóné indította 14 éve

Jellegzetes farsangi szokások, ételek.....

Hozzászólások eddig: 10

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Elmúlott a rövid farsang, de mi azt nem bánjuk,
Sirassák a lányok, otthon maradásuk,
kiknek a nagy méreg miatt ráncos a pofájuk.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Régi Népszokások Bősárkányban.

Farsang vasárnap Litánia után megérkezett a faluba a "Verklis", a legények köréje csoportosultak és elindultak a lányos házakhoz. Így köszönt be az első legény:- Adjon Isten nénémasszony!
- Fogadj Isten! Mi járatban fiam?
-Kedves néném és bátyámuram azért jöttem, mert el szeretnénk kérni a Julist, engedje el velünk a farsangi mulatságba.
- Elengedjük.Aztán vigyázzatok ám rá!
- Vigyázunk hát, amellen tisztessíggel elvisszük, ugyanollan tisztessíggel hozzuk haza.

Ez így ment addig, míg mindenki elkérte a mátkáját.
Akkor a kocsmába mentek és megkezdődött a három napig tartó bál.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Ma Farsang vasárnapja van.
A farsang farka: farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyó kedd alkotja, a legtöbb népszokás ehhez a három naphoz kapcsolódik.

Kövér- vagy zabáló csütörtök: farsangvasárnap előtt a farsangi étkek elkészítésének kezdete.

Macskabál, asszonyfarsang: a férfiak nélküli szabad mulatozás farsanghétfőn, ahol jól kitárgyalták az erősebbik nem létező és képzelt jellemgyengeségeit. Az „elfogott „férfiakat” pedig faforgáccsal és jégcsappal borotválták meg. A németországi Kölnben az asszonyfarsang a mai napig élő gyakorlat.

Húshagyó kedd: a húsvétot megelőző böjt előtti utolsó nap. A húsvét „mozgó” ünnep, azaz a tavaszi napéjegyenlőség (március 21.) utáni első holdtöltét követő első vasárnap. Mindez Európa katolikus és protestáns országaira vonatkozik, az ortodox vallású országokban két héttel később ér véget a farsang.

Bakkuszjárás: szamár vagy kecskebőrbe bújt legények húshagyókedden történő felvonulása. Fő célja a szórakoztatás, a lányok bekormozása és egyéb csintalanságok.

Hamvazó- vagy böjtfogadó szerda: a böjt megkezdésének első napja. Hívő katolikus innentől húsvét vasárnapjáig nem ehet zsíros és húsételeket. Az edényeket hamuval, lúggal kimosták.

Csonka csütörtök: egyes vidékeken ezen a napon még el lehetett fogyasztani a maradékot. A mondás szerint „inkább a has fakadjon, mintsem maradék maradjon.”

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Forma variációk:

* Rózsafánk: ebben az esetben a tésztát a csörögénél valamivel vékonyabbra nyújtjuk, és egyforma darabszámban, 3 különböző méretben köröket szaggatunk ki (pl. 3-4-5 cm). Minden kört egyenként, körben 3-4-5 helyen kb. 1 cm hosszan ollóval, vagy késsel bevágunk. A köröket növekvő mérettel, hármasával egymásra rakjuk, úgy, hogy a bevágások ne pont egymás fölé kerüljenek, középen fakanál végével összenyomjuk, majd így kisütjük. A rózsákat tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és a felső kör közepébe kevés lekvárt teszünk. Adott esetben egyforma körökkel, és/vagy több körrel is készíthetjük.
* Spirál: a vékony tésztából derelyevágóval hosszú, kb 1 cm széles csíkot vágunk. Ezt a csíkot fakanál nyelére tekerjük, majd a keletkező tésztaspirált a nyélről óvatosan a forró olajba csúsztatjuk.
* Masni: a derelyevágóval szintén hosszú, keskeny csíkot vágunk a vékony tésztából, amelyet masni módjára megkötünk, és így sütjük ki.

Tippek:

* Ha a tésztát összeállításnál túl keménynek érezzük, tehetünk bele még kevés tejfölt.
* Nyújtásnál a maradék tésztát, valamint a már megformázott, sütésre váró fánkokat mindig tegyük hűtőszekrénybe, hogy ne száradjon ki a tészta!
* Derelyevágó helyett vághatjuk a tésztát természetesen késsel is.
* A fánk sütéshez az olaj hőmérséklete ideális esetben kb. 170 fok. Ennek megállapítása fritőz esetében egyszerű. Egyébként, az olaj akkor elég forró, ha a fakanál nyelét beletéve buborék képződik a nyél körül. Főként a vastagabb tésztájú fánkoknál ügyeljünk, hogy a fánk ne süljön túl gyorsan, azaz túl forró olajban, mert a tészta belül nyers maradhat. Sokáig se süssük, mert akkor kiszárad.
* A fánkokat mindig felső felükkel lefelé tegyük az olajba.
* A formák közül egyértelműen a csöröge a legegyszerűbb, és a rózsa a leginkább munkaigényes. Egy adag tésztából természetesen különböző formákat is készíthetünk.
* A fenti adag csörögefánk tészta 8 főre elegendő mennyiséget ad ki.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Csörögefánk

Nem telhet el a farsangi időszak csörögefánk nélkül. A szalagos farsangi fánkhoz képest elkészítése jóval egyszerűbb, bár az olajban történő sütést nem tudjuk elkerülni. Az alaptésztából ízlés szerint különböző formákat, alakzatokat is süthetünk..

Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 1 tk sütőpor
* 1 cs vaníliacukor
* 10 dkg cukor
* ½ bio citrom reszelt héja
* 1 ek rum
* 3 tojás
* 2 ek tejföl
* 12,5 dkg puha vaj
* csipetnyi só
* olaj a sütéshez
* tálaláshoz: porcukor, lekvár

Elkészítés:

1. A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliacukrot, citromhéjat, rumot, tojásokat, tejfölt és a sót. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a puha vajat. Cipóvá formázzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát kisebb adagokban lisztezett deszkán 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tésztából 8-10 cm hosszú és 3 cm széles rombuszokat vágunk derelyevágóval. Minden rombusz közepébe vágjunk a derelyevágóval hosszanti irányban 3-4 cm-es csíkot. Így járjunk el, amíg a tészta elfogy.
3. A sütéshez az olajat megfelelő méretű lábasban forrósítsuk fel. A fánkokat adagokban, felső felükkel először az olajba téve, mindkét oldalon világosbarnára sütjük. A rombuszok közepére vágott csíkon a tészta egyik végét átbújtathatjuk, hogy a jellegzetes csavart alakját megkapja (elhagyható).
4. A kész fánkokat papír kéztörlőre szedjük, tálalás előtt alaposan megszórjuk porcukorral.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Kedves Klubtagok!
Bővítsétek ismereteitekkel ezt az oldalt, osszátok meg farsangi receptjeiteket velünk.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Túrófánk

Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 2 tojássárgája, 2 dkg vaj, fél csomag sütőpor, 12 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citrom-, vagy narancshéj, egy csipetnyi só.

Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a tehéntúróval, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgájákat, a sütőport, a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat, vagy narancshéjat. Az egészet összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott kis fánkokat forró olajban kb. 4-5 perc alatt megsütjük. Először szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olaj felszívódjon. Ezután porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Farsangi receptek:
Farsangi apró fánk

Elkészitési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, só, porcukor, olaj.

Elkészítése: A vajat egy csipet sóval és a lereszelt citromhéjjal egy edénybe tesszük, felöntjük 7,5 dl vízzel, és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, simára dolgozzuk, majd visszatesszük a tűzre ée folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és kiskanállal beleszaggatjuk a tésztát. Aranypirosra sütjük mindkét oldalát, majd szűrőkanállal kivesszük, szalvétával kibélelt tálba, tálcára teszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Még melegen meghintjük porcukorral, és azonnal kínáljuk.

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő: kb. 180 perc
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 0,5 l tej, 3 dkg élesztő, 3 cl rum, egy csipetnyi só.

Elkészítése: Az élesztőt belemorzsoljuk 3 dl langyos tejbe, hozzáadunk 1 kanál porcukrot és 3 kanál lisztet. Jól elkeverjük, és meleg helyen, letakarva felfuttatjuk.
A maradék porcukrot a tojjássárgájával elkeverjük, és a felfuttatott élesztős tejhez adjuk. Hozzákeverjük a langyos vajat, a lisztet, és annyi sós tejet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Húsz percig dagasztjuk, majd a tetejét liszttel megszórjuk, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük. A tésztának mésfél - kétszeresére kell dagadnia.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kezünkkel ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk. Fánkszaggatóval, vagy egy vizes pohárral kiszúrjuk a tésztát, és kifelé körkörösen megnyújtjuk, hogy a fánkok közepe kissé elvékonyodjon.Majd letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
A pihenő idő elteltével közepesen forró, bőséges olajban sütjük ki, mégpadig úgy, hogy először a fánkokat tetejükkel lefelé fordítva helyezzük az olajba, és lefedjük az edény tetejét. Amikor a fánkokat átfordítjuk, már fedő nélkül fejezzük be a sütést. Ha jól dolgoztunk, fánkjaink oldalán ujjnyi széles világos sáv keletkezik.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Farsangi receptek:
Farsangi apró fánk

Elkészitési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, só, porcukor, olaj.

Elkészítése: A vajat egy csipet sóval és a lereszelt citromhéjjal egy edénybe tesszük, felöntjük 7,5 dl vízzel, és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, simára dolgozzuk, majd visszatesszük a tűzre ée folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg el nem válik a tészta az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és kiskanállal beleszaggatjuk a tésztát. Aranypirosra sütjük mindkét oldalát, majd szűrőkanállal kivesszük, szalvétával kibélelt tálba, tálcára teszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Még melegen meghintjük porcukorral, és azonnal kínáljuk.

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő: kb. 180 perc
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 0,5 l tej, 3 dkg élesztő, 3 cl rum, egy csipetnyi só.

Elkészítése: Az élesztőt belemorzsoljuk 3 dl langyos tejbe, hozzáadunk 1 kanál porcukrot és 3 kanál lisztet. Jól elkeverjük, és meleg helyen, letakarva felfuttatjuk.
A maradék porcukrot a tojjássárgájával elkeverjük, és a felfuttatott élesztős tejhez adjuk. Hozzákeverjük a langyos vajat, a lisztet, és annyi sós tejet, hogy lágy tésztát kapjunk.
Húsz percig dagasztjuk, majd a tetejét liszttel megszórjuk, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük. A tésztának mésfél - kétszeresére kell dagadnia.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kezünkkel ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk. Fánkszaggatóval, vagy egy vizes pohárral kiszúrjuk a tésztát, és kifelé körkörösen megnyújtjuk, hogy a fánkok közepe kissé elvékonyodjon.Majd letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
A pihenő idő elteltével közepesen forró, bőséges olajban sütjük ki, mégpadig úgy, hogy először a fánkokat tetejükkel lefelé fordítva helyezzük az olajba, és lefedjük az edény tetejét. Amikor a fánkokat átfordítjuk, már fedő nélkül fejezzük be a sütést. Ha jól dolgoztunk, fánkjaink oldalán ujjnyi széles világos sáv keletkezik.

Válasz

Budai Lászlóné üzente 14 éve

Farsangi népszokások és ételek

Nézze meg videónkat!

Farsangi mulatság és a kocsonyaA februárnak kevés előnye van, nem tartozik a legnépszerűbb hónapok közé, mégis szép emlékeket gyűjthetünk be ilyenkor is, mert javában tart a báli szezon, egymást követik a farsangi rendezvények.
De tulajdonképpen mi is a farsang: a szó a német fasen, faseln szóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni. A vígság azon időszakát jelzi, amely a húsvét előtti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig, a nagyböjt első napjáig számítjuk. Legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes, batyus és gyermekbálok. Ez az úgynevezett báli szezon, ilyenkor tartják báljaikat a különböző szakmai csoportok: jogászok, orvosok, iparosok.

A farsang hazája Olaszország, leghíresebb a velencei karnevál. Magyarországon a leglátványosabb farsangi alakoskodása a mohácsi busójárás. A busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A maszkos alakoskodás játékai és a felvonulások mellett fontos eseménye a farsangnak az evés-ivás és a mulatozás. Bizonyos húshagyó keddi szokások a farsang, illetve az egész tél elmúltát jelzik, pl.: farsangtemetés. A telet jelképező bábot vízbe fojtották vagy elégették. A farsanghoz számos termékenység és terményvarázsló cselekmény és hiedelem kapcsolódik, pl.: a farsangi mulatságon nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender, a húslevesbe ugyanezen célból hosszú laskát kell főzni. Sokfelé húshagyó kedden kell a vetni való kukoricát lemorzsolni, vagy a szőlős négy sarkán egy-egy tőkét megmetszeni.
Hogy valójában mit is fogyasztottak a régi farsangi lakomákon, hogy voltak-e kizárólag erre az ünnepre készített ételek, erről sajnos hiányosak az ismereteink. Az biztos, hogy sokat és sokfélét ettek, hiszen a sok-sok étel elfogyasztásától a következő év bőségét remélték. Az is biztos hogy farsang elengedhetetlen étele hosszú idő óta a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Például a Szerémségben azért sütötték minden háznál, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt. Az eredeti szalagos farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge) cseh fánk mind-mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is. Azonban ma nem fánkot sütünk, hanem egy másik jellegzetes farsangi ételt, kocsonyát készítünk.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu